Wat we doen

Naschoolse opvang

Van maandag t/m vrijdag vangen wij 40 kinderen op die opgroeien in armoede. De naschoolse opvang focust zich op de meest kwetsbare kinderen in Rehoboth. Kinderen waarvan de ouders afwezig zijn door overlijden, alcoholverslaving of echt niet de middelen/mogelijkheid hebben om hun kinderen te bieden wat zij nodig hebben. Elke dag is het maar de vraag of deze kinderen thuis wat te eten krijgen.  Na schooltijd komen deze kinderen naar ons voor een warme maaltijd, begeleiding bij hun huiswerk, om te spelen en voor verschillende activiteiten zoals boogschieten, knutselen, rekenen of lezen. Ook proberen wij ze praktisch te helpen waar dat nodig is.

Sunshine Club

Naast de kinderen die zowel emotionele als praktische hulp nodig hebben, zijn er ook veel kinderen die wel een ouder hebben die het kind aandacht en liefde geeft, maar waar er geen financiën zijn om te voorzien in een dagelijkse maaltijd en de materialen die nodig zijn om naar school te gaan. Dit zijn kinderen die op vrijdag bij ons komen, samen met de kinderen van de naschoolse opvang. Deze groep van 20 kinderen, krijgt elke tweede week een voedselpakket van ons en daarnaast voorzien we ook in de middelen die nodig zijn om naar school te gaan. Doordat we ze wekelijks zien, kunnen we goed in de gaten houden hoe het met ze gaat. De vrijdag ziet er anders uit dan andere dagen. Tijdens de sunshine club komen alleen de kinderen in de basisschoolleeftijd. We zingen samen, luisteren naar een Bijbelverhaal, eten een warme maaltijd en doen activiteiten zoals creativiteit en spelletjes. Een erg leuke en gezellige middag. 


Lighthouse Youth

Voor de tieners organiseren wij tieneravonden. Elke vrijdag om 16.00 komen de tieners naar ons toe. Qua doelgroep lijkt het op de Sunshine club. Tieners die de praktische hulp hard nodig hebben. Ook zij krijgen elke tweede week een voedselpakket mee naar huis en worden voorzien van de materialen die nodig zijn om naar school te gaan. De tieners die doordeweeks naar de naschoolse opvang komen, zijn ook aanwezig tijdens deze avonden. We beginnen het programma met een spel. Daarna eten we samen, hebben we tijd van aanbidding en denken we na over een Bijbels thema. 

Hostel

Er zijn kinderen in Rehoboth waarvan de thuissituatie zo slecht is, dat het voor hen beter is om ergens anders te wonen. Deze kinderen kwamen eerst bij de naschoolse opvang, maar deze hulp was helaas niet genoeg. Een hostel is een plek naast de school waar kinderen wonen. Op dit moment hebben wij 18 kinderen die naar hostels gaan. Wij zorgen ervoor dat hun hostelgeld betaald wordt, dat ze een schooluniform, tas en materialen hebben en ook krijgen ze elke maand toiletspullen.

Praktische vaardigheden

Veel van onze kinderen hebben moeite met leren, maar zijn wel goed met hun handen. Door middel van het aanbieden van verschillende vaardigheden, kunnen de kinderen ontdekken wat ze leuk vinden en ook waar ze goed in zijn. Zo kunnen ze zich verder ontwikkelen. Op dit moment doen we dit kleinschalig door middel van het aanbieden van verschillende vaardigheden voor een korte periode. Denk hierbij aan: boogschieten, agrarisch project, sport, naaien, dans en muziek. In de toekomst hopen we dit project uit te bouwen. 

Young & Pregnant

Wij zijn bezig met het opzetten van een training voor zwangere, jonge meiden. We willen ze door middel van deze training voorbereiden op de komst van hun kindje. In Namibië komen tienerzwangerschappen helaas veel voor. Veel meiden hebben geen idee wat goed is om te doen tijdens de zwangerschap en erna. Wij vinden het belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden, zodat hun kindjes hopelijk een andere start tegemoet gaan. We zien dat veel jongere meiden geen middelen hebben die nodig zijn om hun baby te verzorgen na de geboorte. Op dit moment geven wij (in samenwerking met de Stichting Mommaluv), pakketten uit voor de pasgeboren baby’s, om de start van deze baby wat gemakkelijker te maken. In de toekomst zullen we deze pakketten alleen uitdelen na het afronden van de training. 


Maatschappelijk werk

Onze kinderen groeien op in moeilijke omstandigheden. Om de situatie van de kinderen te veranderen zal er ook thuis iets moeten veranderen. Dit is dan ook de reden waarom wij contact hebben met de ouders. We proberen hen mee te nemen in het proces van hun kind doormiddel van training, advies en ook het zijn van een luisterend oor. Ook hebben we veel contact met de lokale scholen en de maatschappelijk werkers in Rehoboth, om zo samen ondersteuning te bieden en verandering in gang te zetten.

Filmpje

In het bovenstaand filmpje geven we je graag een impressie van het werk dat wij doen.